Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Vi kårer

Årets beste hodetelefoner og ørepropper 2023-2024

Dette er de beste hodetelefonene – og slik velger du de som er riktig for deg.

Skrevet av / 30.10.23 - 12:00
Årets beste hodetelefoner og ørepropper 2023-2024

Hodetelefoner og ørepropper er i dag et naturlig tilbehør til enhver mobiltelefon. Det er den enkleste kilden til god lyd, og du kan oppleve den når du vil i løpet av en lang dag.

Ikke alle vet dette, men et par gode hodetelefoner gir gjerne en langt bedre lydopplevelse for pengene, enn du får fra et par høyttalere. Da eliminerer du nemlig rommets påvirkning av lyden, i stedet får du det nærmeste du kommer en direkteinnsprøytning av musikken.

Jungelen av hodetelefoner domineres i dag av trådløse klokker og propper, og det begynner å bli vanskelig å finne noen uten støykansellering. Rett og slett fordi vi ønsker det, der vi sitter på toget, på flyet – eller i andre omgivelser omringet av støy. Støy som vi vil være foruten, og som aktiv støykansellering i høy grad fjerner for oss.

Klokker eller propper?

Om du ønsker den aller beste støydempingen, og noe som er enkelt å ta av og på, er fremdeles øreklokker å foretrekke fremfor propper. Ofte har de bedre lyd – men ikke alltid – og batteritiden er gjerne enda bedre i et par klokker. Komforten kan også være bedre, siden du slipper å ha noe som tetter igjen øregangene. Et par øreklokker er dessuten ikke avhengig av formen på brukerens øreganger for å sitte godt. Selv om hodeformen selvsagt betyr noe for passformen, men du slipper i hvert fall risikoen at produktet faller ut av øret ditt, for aldri å bli sett igjen.

Det er likevel de trådløse øreproppene som selger klart best i markedet. Hovedgrunnen er selvsagt at de er så veldig mye mer bærbare. I tillegg gir de et langt mer minimalistisk uttrykk, når man beveger seg blant folk. Når de i tillegg ofte er billigere, og man ser hvor bra de beste har blitt, så er det ikke rart å skjønne at flere ønsker propper enn klokker.

De rimelige har blitt bedre

Enten du er ute etter ørepropper til hverdags eller trening, eller i stedet ønsker et par klokker på hodet – trådløse som kablede, åpne som lukkede – har vi de beste tipsene til deg her.

I året som gikk testet vi mye i alle prisklasser, og selv om vi i år som i fjor har sett prisøkninger grunnet kraftig inflasjon, er det mye bra å få også i den lavere enden av prisstigen.

Bedre støydemping

Spesielt blant støykansellerende hodetelefoner har vi lagt merke til at selve støydempingen har blitt bedre. Det gjelder selvsagt blant toppmodellene, men også de rimelige hodetelefonene og øreproppene har fått kapabel filtrering.

Lydkvaliteten har også begynt å bli veldig god blant trådløse hodetelefoner, og nå kan du faktisk få tapsfri CD-kvalitet over Bluetooth – med aptX Lossless!

Noen vil fortsatt ha kabel

Den aller beste lyden får du fortsatt fra hodetelefoner med kabel, også kjent som head-fi, gjerne sammen med en god hodetelefonforsterker. Her får du virkelig oppleve hvor god lyd du kan få, når du kobler ut rommets påvirkning og i stedet får skikkelig hi-fi-lyd rett i øret!

Vi har testet en god del kablede hodetelefoner i året som gikk, men siden disse i dag er mer for spesielt interesserte, så har de fleste testproduktene vært i dyrere prisklasser. Noen skikkelige gullfunn i den rimeligere enden finnes likevel.

5 kjappe tips:

Slik får du mest ut av hodetelefonene

1. Hvis trådløst: velg støydemping

Det er lett å se hvorfor man ønsker aktiv støydemping i et par hodetelefoner. For hvem vil vel ha støyende flymotorer eller bråkete busspassasjerer i monitor, når du kan slippe? Dessuten gjør støykanselleringen at du kan lytte til musikk med lavere lydnivå, og dermed kanskje til og med spare deg for hørselsskader.

2. Ørepropper: velg gjerne vanntette

Selv om du ikke er treningsnarkoman, kan det være en fordel med ørepropper som tåler vann og svette. Plutselig finner du på å legge ut på en løpetur likevel, og siden ingen kontrollerer været er det også en fordel om proppene tåler en regnsprut. Se etter minimum IPX4-sertifisering.

3. Bruk EQ for bedre lyd

Noen hodetelefoner har en app med innebygd tonekontroll (EQ). Med denne kan du justere lyden som du selv ønsker. Likevel anbefaler vi å velge et par hodetelefoner du liker lyden fra i utgangspunktet, for det er begrenset hva en EQ kan fikse.

4. Bluetooth-kodeker: Alt er bedre enn SBC!

Hvis et par hodetelefoner bare har SBC-kodek, bør du som regel styre unna – med mindre du bare er ute etter et kjapt kjøp til noen hundrelapper. SBC er nemlig den dårligste lydoverføringen som er tilgjengelig med Bluetooth.

Apple-brukere bør se etter AAC-kodeken, mens Android-brukere bør sjekke om hodetelefonene støtter aptX, aptX HD eller LDAC. aptX Lossless har også begynt å rulles ut, til glede for de som ønsker full lydkvalitet over Bluetooth.

5. Bruk forsterker

Dette tipset gjelder kun for hodetelefoner med kabel. Du får bedre og kraftigere lyd med en hodetelefonforsterker. Gjerne en med innebygd DAC. Gode, bærbare forsterkere må du regne med rundt 2000 kroner for, men kan også koste det tredobbelte. Stasjonære starter på 5000 kroner, men det er nesten ingen grense for hvor dyre de kan bli.

NB! Noen trådløse hodetelefoner kan spille musikk via USB-kabelen ut fra PC. Bruk den hvis du kan – da får du ekte hi-fi-lyd i stedet for Bluetooth!

Nominerte til Årets beste hodetelefoner

Vinnere av Årets beste hodetelefoner og ørepropper 2023-2024

Årets beste trådløse ørepropper, Premium

Sony WF-1000XM5

Best på støydemping

Sony WF-1000XM5 tar arven etter den populære M4-modellen og leverer enda bedre støykansellering og lydkvalitet.

Med WF-1000XM5 har Sony tatt støykanselleringen til et nytt nivå. Nærmere bestemt 20 prosent bedre enn forgjengeren, skal vi tro Sonys ingeniører. Med to chip-er og tre mikrofoner per ørepropp, leverer arvtakeren en imponerende opplevelse av stillhet og ro.

Designmessig har WF-1000XM5 blitt enda mer kompakt og lett. Øreproppene er 25 prosent mindre og 20 prosent lettere enn M4, noe som gir en behagelig passform og langvarig komfort. Med en ganske standard IPX4-sertifisering er de nokså motstandsdyktige mot vannsprut og svette, og bør tåle en aktiv livsstil.

Når det gjelder lydkvalitet, har Sony introdusert en ny driver kalt Dynamic Driver X. Membranen er stiv i midten for bedre lyse frekvenser, men er myk langs kanten for bedre bass. Dette for å strekke seg et hakk lenger i begge ender av frekvensområdet.

Lyden av Sony WF-1000XM5

Sony får frem kvalitetene i musikken på en svært god måte. Klaver har en flott klang, med fyldige toner og tydelig definerte mellomtoner. Rap fungerer også meget bra, med klare stemmer og heftige rytmer.

Støykanselleringen er klassens beste, og den beste vi har hørt fra et par ørepropper. Og selv om vi vel aldri har hørt noen ørepropper som fungerer fantastisk til samtaler, så fanger mikrofonene brukerens stemme på en bedre måte her enn med andre. Spesielt i støyende omgivelser.

Konklusjon

Sony WF-1000XM5 er de beste øreproppene i sin klasse, spesielt om du vil ha god støykansellering og talekvalitet. Men også lydkvaliteten er i toppklassen, spesielt med en liten tur innom appen for å stille EQ. Et realt blinkskudd.

Årets beste trådløse ørepropper, Basic

Sony WF-C700N

Den beste totalpakka

Med WF-C700N har Sony tatt sin eminente budsjettmodell WF-C500 og gitt den støykansellering. Resultatet er fabelaktig.

Sony WF-C700N har en ganske rå batteritid på 10 timer i selve øreproppene, selv om etuiet bare har én ekstra opplading og dermed tar den totale spilletiden opp til gjennomsnittlige 20 timer. Aktiv støykansellering finnes i tillegg, og aktiveres denne, blir spilletiden i stedet 7,5 timer i proppene og ditto i etuiet.

Sony Headphones Connect er appen som gir tilgang til ulike lydinnstillinger og en 5-bånds grafisk EQ, som gir mulighet for å stille etter personlige preferanser. Du kan også skreddersy knappefunksjonene på proppene, for eksempel satte jeg knappen på venstre propp til å veksle mellom støykansellering og omgivelseslyd.

Sony har ikke inkludert den overlegne LDAC-kodeken, men med en algoritme de kaller DSEE forsøker øreproppene å gjenvinne tapt informasjon fra komprimert lyd.

Lyden av Sony WF-C700N

Rett ut av esken er lyden ganske god. Sangstemmer og instrumenter er klare, det låter bedre enn de fleste andre i klassen.

Selv liker jeg mer bass, men den må ikke ødelegge for mellomtonen. Derfor drar jeg ned litt ved 400 Hz, i stedet drar jeg opp Clear Bass, som Sony har døpt dypbassregisteret. I samme slengen trekker jeg noe ned ved 2,5 kHz og ørlite ved 6 kHz, for å gjøre musikken en anelse rundere.

Nå er stemmene veldig klare, uten at det noensinne blir skarpt. Jentegruppa med det ironiske navnet Boygenius står frem med klare stemmer, her hører man tydelig når det er Phoebe Bridgers eller de andre som har hovedvokalen.

Du får ikke stort bedre lyd enn dette, selv til dobbelt pris. Det du får for mer penger er først og fremst en bedre støykansellering, for der er det rom for forbedring.

Konklusjon

Om du ikke vil betale veldig mye penger for et par ørepropper, skal det godt gjøres å finne noe stort bedre enn Sony WF-C700N. Faktisk er lyden så god, at det omtrent bare er støykanselleringen som blir bedre om du dobler prisen.

Årets beste trådløse hodetelefoner, Basic

Sennheiser Accentum

Her får du mye for pengene!

Med Accentum Wireless lover Sennheiser mye arvegods fra deres beste hodetelefoner, til halve prisen. Og de innfrir!

Sennheiser Accentum Wireless har 37 mm store høyttalerelementer (drivere), og dessuten aktiv støykansellering. Sennheiser kaller det hybrid støykansellering, fordi klokkene har effektiv, passiv demping, mens den digitale (aktive) setter prikken over i-en.

Hodetelefonene har dessuten omgivelseslyd, såkalt ambient eller transparancy modus. Den gjør det motsatte av støykansellering, og forsterker i stedet omgivelsene. Slik at du kan ferdes tryggere i trafikken, eller ha en samtale med noen på kontoret eller på gaten, uten å måtte ta av klokkene.

Lyden av Sennheiser Accentum Wireless

Hodetelefonene har en svært potent og fyldig bass, og bra med luft i toppen. Man kan la lyden være som den er, og være fornøyd. I tillegg finnes en 5-bånds grafisk EQ i appen, som gir flere muligheter. Med aptX HD lydkodek, får du også noe av den beste lydoverføringen som er mulig over Bluetooth.

Man kan også gjøre lydprøve i hørselstesten Sound Check, som er innbakt i appen. Og lyden vil tilpasse seg dine preferanser.

Lyden er mye bedre enn prislappen tilsier, og støykanselleringen er nesten like god som hos hodetelefoner i premiumklassen. Dette er ikke minst takket være den gode, passive støydempingen fra putene.

Konklusjon

Sennheiser Accentum Wireless er et virkelig godt kjøp til rett under 2000 kroner. Her får du glimrende lydkvalitet med 5-bånds EQ og lydforbedrende kodeker som aptX HD. Støydempingen er nesten hårreisende bra til prisen, og du får også omgivelseslyd og medhør (sidetone). Klokkene sitter godt rundt ørene, selv om de kan klemme litt for brillebrukere over tid.

I det hele tatt gir Accentum Wireless veldig mye for pengene.

Årets beste hodetelefoner, Premium

Sennheiser HD660S2

Hodetelefoner for musikkelskere

De beste åpne hodetelefonene i klassen kommer fra Sennheiser.

Egentlig var det aldri noe galt med Sennheiser HD660S. Da vi testet hodetelefonene for tre år siden, ønsket vi oss litt bedre dypbass og mer trøkk. Ellers var vi såre fornøyd med et uvanlig silkeglatt og detaljrikt lydbilde. Den varme klangbalansen passet kanskje ikke alles smak, men det ble aldri slitsomt å høre på musikk med et par HD660S2.

Men alt kan som kjent forbedres, og det mener også Sennheiser. De har rett og slett spurt kundene om de var fornøyd med sine HD660S, og hvis ikke, hva de i så fall kunne tenke seg å få forbedret.

Lyden

Resultatet er HD660S2, en oppdatert, men ikke redesignet utgave. Med noen subtile endringer som har gitt subjektivt bedre lyd, i våre ører.

De som har slått fra seg et par HD660S fordi de syntes lyden var for varm og fyldig, eller de som vurderer de dyrere HD800S, men slår de fra seg nettopp på grunn av prisen, bør definitivt lytte til HD660S2.

Man trenger heller ikke en dyr hodetelefonforsterker, som vi først trodde, men det hjelper naturligvis. Med HD660S2 plugget rett i en Yamaha R-N2000A, var det temmelig tydelig at nykommeren leverte et åpnere lydbilde, med strammere og bedre definert bass, enn HD660S.

Sistnevnte kan lyde litt for tydelig øverst i diskanten, med fremhevede sibilanter og litt skarpere gjengivelse av for eksempel cymbaler. På S2 er diskanten bedre oppløst, mer raffinert, og mer lineær. Man kan spille høyt, uten at det tidvis stikker litt i ørene med S2. Som også gjengir klang med større tydelighet.

Konklusjon

Sennheiser HD660S2 er en svært vellykket oppdatering av en av våre favoritt hodetelefoner. De leverer et åpnere og mer gjennomsiktig lydbilde enn et par HD660S, uten at klangsignaturen er radikalt endret. Man får fremdeles et behagelig og balansert lydbilde, med silkemyk klang og kledelig varme, men her er alt strammere, bedre definert og mer luftig. Bassgjengivelsen er mer dynamisk og går dypere, mellomtonene er åpnere og mer gjennomsiktig, og diskanten er mer finmasket og raffinert. Det er med andre ord ingen ting vesentlig å sette fingeren på, Sennheiser HD660S2 er en fulltreffer i sin klasse.

Årets beste hodetelefoner, High-end

Audeze MM-500

Audezes største fulltreffer

MM-500 er utviklet av og for studioteknikere, for å avsløre alt som ligger i et opptak. Noe som også gir ren nytelse til "vanlige folk".

I utviklingen av sine første dedikerte studioklokker har amerikanske Audeze henvendt seg til Manny Marroquin fra Larrabee Studios i Los Angeles. Derav bokstavene MM i produktbetegnelsen. Han har skrudd lyden til storheter som Beyonce, Lady Gaga, Rihanna, SIA, Eminem, Taylor Swift og Alicia Keys, og listen fortsetter nærmest i det uendelige.

For Manny er det viktig med «lydkvalitet i verdensklasse». En pålitelig lyd som avslører alt i en miks, fra et par klokker som også kan brukes på farten uten forsterker når det er nødvendig. Du må kunne høre musikken i sin reneste form, nøyaktig når du trenger det, til enhver tid og sted.

Audeze MM-500 er for ordens skyld et par åpne hodetelefoner, med planmagnetiske drivere. Som gjerne er kjappere på transienter enn hva normale dynamiske drivere er.

Lyden av Audeze MM-500

MM-500 har et fantastisk attakk i rytmene, og er dessuten mer finmasket i overtonene enn hva LCD-X, en annen Audeze-modell, er. MM-500 har også en mer naturlig mellomtone, og minner i så måte mer om den dobbelt så dyre toppmodellen LCD-5.

LCD-5 har riktignok mer mikrodetaljer i overtonene, men MM-500 har noen fordeler som nok vil få enkelte til å velge den. Ikke minst koster den under halve prisen! MM-500 har også en mye større klang i mellomtonen, enn Sennheisers ikoniske HD 800 S.

Konklusjon

Audeze MM-500 har en nøytral klangen, med en dynamikk og glød, som flere hi-fi-produsenter burde etterstrebe. Her får du sannheten. Baksiden er selvsagt at ikke alle innspillinger låter bra i utgangspunktet, og siden hodetelefonene er laget for å avsløre alt, så vil det da også høres. Men gode innspillinger gir så mye mer, når man får frem det hele.

Hodetelefonene er behagelige nok til å sitte med i timevis, og de er lettdrevne nok til å kunne brukes med også temmelig billig utstyr. Men først med en skikkelig forsterker og en god DAC blomstrer de.

Årets beste trådløse hodetelefoner, High-end

Focal Bathys

De beste hodetelefonene

Focal Bathys er et "må ha"-produkt med lydkvalitet i særklasse, fantastisk komfort og glimrende støykansellering.

Focal Bathys ser virkelig rålekre ut! Noe av det flotteste jeg har sett blant trådløse hodetelefoner, må jeg innrømme.

Focal Bathys har både aktiv støykansellering, Bluetooth 5.1 med multipunktstilkobling (kan kobles til to enheter samtidig), og det finnes en egen DAC-modus. Som gjør at klokkene kan kobles til PC eller Mac med en USB-kabel, for ekte ukomprimert hi-fi-lyd digitalt rett inn i klokkene. Opp til 24-bit / 192 kHz. De kan også fôres med en helt vanlig analog lydkabel.

Lyden av Focal Bathys

Musikken gjengitt av Bathys låter virkelig krystallklart. Diskanten er ytterst detaljert og distinkt. Noe av det klareste jeg har hørt fra trådløse hodetelefoner, uten å bli skarpt. Det vil si, litt sibilanter her og der er det, og nasale sangstemmer kan bli i overkant mye. Steve Winwood er et eksempel på vokalister du får lyst til å dra ned lyden på …

Det kan heldigvis lett fikses i appens 5-bånds EQ. Dra ned 4 kHz med 4 dB, få igjen det tapte fokuset i mellomtonen ved å dra opp 3 dB ved 1 kHz. Da holder lyden seg klar, men litt mykere i nedre diskant.

Bassen er på sin side fabelaktig. Den er både dyp og deilig, uten å bli svulstig. Den bare tilfører det ekstra bunnregisteret man savner fra mange andre. Bare hør på den sære perkusjonen i den nye Björk-låta Atopos. Her går pulserende klarinetter hånd i hånd med tunge rytmer i et merkelig lydlandskap som bare Björk ville funnet på, og Focal-klokkene holder perfekt kontroll på det hele. Den pumpende bassen, midt oppi alle snåle detaljer.

Konklusjon

Focal Bathys er et par virkelig luksuriøse hodetelefoner, som oser kvalitet og finesse. Ja, de koster, men så er det heller ikke tatt noen snarveier med billig plast eller andre billige materialer.

Passformen er eksemplarisk, støykanselleringen er meget god – om enn ikke beste i klassen – og totalopplevelsen med disse er nok den aller beste vi har opplevd fra et par trådløse hodetelefoner. Rett og slett fantastisk.

Årets beste trådløse hodetelefoner, Premium

Bowers & Wilkins Px7 S2e

Den beste har blitt bedre

Forgjengerne var allerede de mest vellydende hodetelefonene i klassen. De nye Px7 S2e er enda bedre.

Bowers & Wilkins har pensjonert den beste hodetelefonmodellen i sin prisklasse, nemlig Px7 S2. Erstatningen heter Px7 S2e, hvor e-en står for evolved, altså videreutviklet. Man har altså ikke hevdet at det er en helt ny modell, og det er bra. For jommen er den lik. Samme høyttalerelementer, samme lydkodeker, samme batteritid. Og samme utseende og passform.

Også hurtigparing med Android er samme som sist, det er i det hele tatt lite nytt her.

Forskjellen gjelder i all hovedsak DSP-en, som er kraftigere og mer avansert nå. Uten at den egentlig gjør så mye mer enn før ennå, men det kan være grunn til å tro at den nye DSP-en kan åpne for romlig lyd (immersive audio) i fremtiden. Forhåpentlig med Dolby Atmos.

Lyden av Bowers & Wilkins Px7 S2e

Lyden er umiskjennelig Bowers & Wilkins. Musikken har en yndig varme over seg, samtidig som det er god kontroll på dynamikken. Det er god hurtighet på transienter, kanskje enda bedre enn før, og mye bedre enn erkekonkurrent Sony WH-1000XM5.

Det klinger deilig fra gitarkropp, og sangstemmer ligger flott og luftig i midten. Den karakteristiske raspingen fra stemmen til Bruce Springsteen er krisp og fin, uten å ta altfor mye oppmerksomhet fra resten av stemmeklangen.

Konklusjon

Px7 S2e gir en fabelaktig komfort, skikkelig premiumfølelse og en lydkvalitet få andre kan matche. Hvis du da ikke går enda mer opp i pris. Dersom lydkvaliteten er viktigere for deg enn den aller beste støydempingen (som er meget god her og), så er dette antakelig de beste hodetelefonene til prisen akkurat nå.

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Nyhet

Bli med i en eksklusiv L&B-gruppe!

Hjelp oss til å bli bedre og mer relevant – vinn flotte premier.
Les mer
Lyd & Bilde
Scroll to Top